פציעות ספורט בברך – גורמים, תסמינים וטיפול

ספורטאים רבים (מקצועיים או חובבנים) סובלים מפציעות ספורט בברך או בברכיים במהלך הקריירה או האימונים. פציעות אלו יכולות להיות מתסכלות ומכאיבות, ולפעמים אף לגרום להפסקה ממושכת מפעילות גופנית. מהן הפציעות השכיחות בברכיים בקרב ספורטאים? מהם הגורמים העיקריים להיווצרותן? איך אפשר לזהות את הסימפטומים? ומה לגבי אפשרויות הטיפול העומדות בפנינו? בואו נדבר על הכול.

הפציעות השכיחות ביותר בברכיים בקרב ספורטאים

פציעת ברך הרצים (Runner's Knee)

פציעה זו, הנפוצה מאוד בקרב רצים, מתבטאת בכאב מעומעם מסביב לפיקת הברך או מתחת לה. הכאב מחמיר בעת ריצה במדרונות, ירידת מדרגות או ישיבה ממושכת עם ברכיים כפופות. הסיבה העיקרית לפציעה זו היא חולשה של שרירי הירך הפנימיים והחיצוניים.

תסמונת הרצועה האיליוטיביאלית (ITBS)

רצועה זו משתרעת מהאגן ועד מתחת לברך, ועוברת בחלקה החיצוני. כאשר יש חוסר איזון או חולשה ברצועה או בשרירים הסמוכים, נוצרים חיכוך ולחץ מוגברים העלולים לגרום לכאב צורב בצד החיצוני של הברך. ריצות ארוכות ועומס יתר הם הגורמים העיקריים להתפתחות התסמונת.

דלקת גידים בפיקה

הגידים המחברים את שריר הארבע ראשי אל עצם הפיקה מועדים לדלקות כתוצאה מעומס יתר או מחולשת השריר. הסימפטומים כוללים כאב חד בקדמת הברך, במיוחד בזמן קפיצה, עלייה במדרגות או דחיפת הברך כנגד התנגדות.

קרע במניסקוס

המניסקוס הוא סחוס הממוקם בין עצם הירך לשוקה, ומשמש כבולם זעזועים במפרק הברך. תנועות פתע של סיבוב או עצירה, נפילות או מכות ישירות לברך עלולים לגרום לקרע במניסקוס. התסמינים האופייניים הם כאב פתאומי וחד, נפיחות, נעילה של הברך וקושי בכיפוף.

בורסיטיס בברך

הבורסות הן כריות נוזל קטנות הממוקמות בין העצמות, הגידים והשרירים, ותפקידן להפחית את החיכוך ביניהם. חזרה על תנועות, לחץ ממושך או חבלה ישירה עלולים לגרום לדלקת בבורסות (בורסיטיס), שתסמיניה הם נפיחות, אודם ורגישות מקומית.

 

פציעות ספורט בברך

 

מהם הגורמים העיקריים לפציעות ספורט בברך?

בעיות ביומכניות וחוסר יציבות

מבנה אנטומי לקוי של הרגליים או חולשת שרירים מסוימים יכולים להוביל לחוסר איזון ועומס לא תקין על הברכיים. למשל, קשת כף רגל גבוהה או נמוכה מדי, הבדלים באורך הרגליים או רפיון של הרצועות המייצבות את הברך.

חולשת שרירים והעמסת יתר

חולשה בשרירי הירכיים, הישבן והשוקיים מקשה על תמיכה נכונה במפרק הברך ומעבירה אליו עומסים מוגברים. מצד שני, אימון בעצימות גבוהה מדי ללא מנוחה מספקת עלול אף הוא לגרום לנזק ולשחיקה לרקמות הרכות סביב הברך.

טכניקת ריצה או פעילות לקויה

דפוסי תנועה שגויים, כמו נחיתה על העקבים, צעדים ארוכים מדי, סיבובי גוף חדים או התעלמות מכאבים מתמשכים מעמידים את הברכיים בסיכון מוגבר לפציעה.

ציוד לא מתאים

נעלי ספורט שחוקות או שאינן מותאמות למבנה כף הרגל ולסוג הפעילות, מגרשי משחק קשיחים מדי או מזרנים דקים מספקים תמיכה וספיגת זעזועים לקויים, ועלולים להגביר את הסיכון לפציעות ברכיים.

אפשרויות טיפול בפציעות ברך

חשוב לציין שהטיפול תלוי בפציעה הספציפית. כך למשל טיפול בפצעי לחץ יהיה שונה מטיפול בשבר או בנקע. כמו כן, חשוב לציין שלאחר הפציעה מומלץ מאוד לפנות לקבלת טיפול רפואי מתאים. הינה כמה מדרכי הטיפול הנפוצות ביותר:

מנוחה ושינוי הרגלי אימון

צעד ראשון וחשוב בטיפול הוא לתת לאזור הפגוע מנוחה ולהימנע מפעילות מאומצת העלולה להחמיר את המצב. במידת הצורך יש לשנות זמנית את סוג האימון או את עצימותו, למשל על ידי שחייה או רכיבה על אופניים במקום ריצה.

קירור וקומפרסיה להפחתת הכאב והנפיחות

קיבוע הברך והנחת קרח מקומי לפרקי זמן קצרים מסייעים להפיג את הכאבים ולהוריד את הנפיחות. טיפול זה מומלץ במיוחד בימים הראשונים שלאחר פציעה חדה, אך יש להיזהר לא לגרום לכוויות קור.

חיזוק ומתיחה של שרירי הרגליים

לאחר ההחלמה הראשונית מהפציעה, חשוב לבצע באופן הדרגתי תרגילי חיזוק של שרירי הירך, הישבן והשוק כדי לשפר את היציבות של מפרק הברך. בנוסף, מומלץ לשלב מתיחות לשיפור הגמישות והטווח התנועתי.

אביזרים למניעת פצעי לחץ

במהלך ההחלמה מפציעת ברכיים חשוב במיוחד להקפיד על רכישה ועל שימוש באביזרים למניעת פצעי לחץ. מזרנים וכריות מיוחדות המותאמים לאזור הברך יכולים לספק הקלה ניכרת מהכאב ולמנוע הופעת פצעי לחץ כתוצאה מהצורך להישאר במנוחה ממושכת. כמו כן, קביים או הליכונים עשויים לעזור בשמירה על יציבות ועל בטיחות במהלך ההליכה בשלבים הראשונים שאחרי הפציעה.

פיזיותרפיה וטיפולים משלימים

טיפול פיזיותרפי מותאם אישית יכול לסייע רבות בתהליך השיקום מפציעות ברכיים, על ידי הדרכה לביצוע תרגילים, שימוש באמצעים להפחתת כאב ודלקת ושיפור דפוסי תנועה. בנוסף, טכניקות טיפול משלימות, כמו עיסוי רקמות עמוק או דיקור סיני, עשויות להקל על התסמינים בחלק מהמקרים.

התערבות כירורגית במקרים חמורים

במצבים של קרעים מלאים ברצועות, פגיעה משמעותית במניסקוס או שברים, ניתוח עשוי להידרש לתיקון הנזק ולייצוב המפרק. רוב הניתוחים מתבצעים היום בגישה זעיר פולשנית המזרזת את ההחלמה, אך היא עדיין מצריכה תקופת שיקום ממושכת הכוללת פיזיותרפיה אינטנסיבית. כמובן שיש להיוועץ עם אורתופד מומחה לפני קבלת החלטה על ניתוח.

לסיכום

פציעות ספורט בברך הן תופעה שכיחה היכולות לנבוע מגורמים שונים כמו בעיות ביומכניות, טכניקה לקויה או ציוד לא מתאים. איתור מוקדם של הסימפטומים וקבלת טיפול נכון אביזרים למניעת פצעי לחץ יכולים למזער את ההשפעה השלילית של הפציעה ולקצר את תקופת ההחלמה. מעקב צמוד, שינוי הרגלים ושיקום מדורג יכולים להחזיר את הרוב המכריע של הספורטאים לפעילות ספורטיבית מלאה. בכל מקרה חשוב לדעת שההמלצה הטובה ביותר היא להבין איך למנוע את הפציעות מראש. התאמה נכונה של הציוד, הקפדה על טכניקה נכונה ומתן תשומת לב לאיתותי הגוף יפחיתו את הסיכון לפציעות ברכיים ויאפשרו לספורטאים להמשיך וליהנות מהפעילות האהובה עליהם.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא. כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

שאלות? אנחנו כאן לענות

מאמרים נוספים באותו נושא

נגישות