תרופות למיגרנה – מה באמת עובד ומה סיפורי סבתא?

עבור מיליוני אנשים ברחבי העולם, מיגרנות הן לא רק כאב ראש – הן אפיזודות מתישות שיכולות לקרות בכל זמן ובכל מקום. אבל איך מתכוננים למשהו כל כך בלתי צפוי? הכרת התרופות הנכונות למיגרנה יכולה להציל חיים. כאן נבחן תרופות למיגרנה – תרופות שעובדות וכאלו שלא – ונראה איך להיות מוכנים להתקף, לא משנה היכן זה תופס אתכם.

תרופות מרשם: מה עובד ומה לא?

תרופות מרשם למיגרנות נחלקות בדרך כלל לשתי קטגוריות: טיפולים אקוטיים שעוצרים את המיגרנה במהלך התקף וטיפולים מונעים המפחיתים את תדירות ההתקפים. הינה היעילים ביותר:

  • טריפטנים (כמו סומטריפטן וריזטריפטן): אלו הן התרופות הנפוצות ביותר למיגרנה. הן פועלות על ידי היצרות כלי דם וחסימת אותות כאב במוח.
  • Gepants (כגון ubrogepant ו rimegepant): סוג חדש יותר של תרופות למיגרנה התוקפות קולטני CGRP, מאפשרות הקלה עם פחות תופעות לוואי מאשר טריפטנים.
  • דיטנים (כמו לסמידיטן): אלו יעילים למי שלא יכול לקחת טריפטנים בגלל בעיות לב וכלי דם.
  • ארגוטמין: למרות שהייתה בעבר בחירה פופולרית, תרופות חדשות יותר החליפו אותה בעיקר עקב תופעות לוואי חמורות.

לא כל תרופות המרשם מספקות את אותן תוצאות לכולם. תרופות מונעות, כגון חוסמי בטא (propranolol), תרופות נגד פרכוסים (topiramate) ותרופות נוגדות דיכאון (amitriptyline), מפחיתות את תדירות ההתקפים אך אינן עובדות עבור כל אחד. דיון באפשרויות עם הרופא המטפל חיוני למציאת ההתאמה הנכונה.

תרופות למיגרנה: האם פתרונות טבעיים יכולים לעזור?

בשביל מי שמעדיף תרופות טבעיות, מספר תרופות ביתיות יכולות לעזור לטפל בתסמיני מיגרנה:

  • תוספי מגנזיום: הוכח שמחסור במגנזיום עלול לעורר מיגרנות, ותוספי מזון עשויים להפחית את התדירות.
  • תה ג'ינג'ר: ידוע כמפחית בחילות, ג'ינג'ר יכול לעזור במהלך התקפי מיגרנה.
  • שמן נענע: מריחת שמן זה על הרקות עשויה להפחית את עוצמת הכאב, אם כי ההשפעות משתנות מאדם לאדם.
  • קומפרסים קרים: תרופה טבעית קלאסית, הנחת קרח על המצח יכולה להציע הקלה זמנית.

אומנם תרופות אלו אינן מחליפות תרופות למיגרנה, אך הן יכולות להיות תוספות יקרות ערך להתמודד עם המיגרנות. עם זאת, היזהרו מתוספי צמחים עם יעילות לא מוכחת, שעלולים להוות סיכון בריאותי במקרים מסוימים.

למה פעולה מהירה היא קריטית?

מיגרנות הן בלתי צפויות ויכולות להגיע ללא אזהרה מוקדמת – בין אם אתם בבית, בעבודה או באירוע מיוחד. פעולה מהירה היא קריטית, שכן המתנה ארוכה מדי עלולה להקשות על עצירת התקפי מיגרנה. מומחים ממליצים לקחת תרופות למיגרנה כבר בסימן הראשון של התקף ליעילות מקסימלית.

 

מה לא עובד: תפיסות מוטעות לגבי תרופות למיגרנה

לא כל הטיפולים המשווקים למיגרנות יעילים. תרופות מסוימות ללא מרשם, כמו משככי כאבים סטנדרטיים (איבופרופן או אספירין), עשויות לעבוד עבור כאבי ראש קלים, אך בדרך כלל אינן מתאימות למיגרנות חמורות יותר. נוסף על כך:

  • גלולות קפאין: בעוד קפאין יכול לספק הקלה מסוימת בשילוב עם תרופות למיגרנה אחרות, זה לא טיפול אמין העומד בפני עצמו.
  • אופיואידים: למרות שלפעמים הם ניתנים על ידי הרופא, תרופות אלו בדרך כלל מיותרות מכיוון שהן אינן מטפלות בשורש הבעיה ויכולות להוביל לתלות ארוכת טווח.
  • טיפולי דיקור סיני וכירופרקטיקה: טיפולים אלו הראו תוצאות מעורבות, ורוב המומחים מסכימים שהם אינם תחליף לתרופות מוכחות למיגרנה.

קבלת מידע עוזרת להימנע מבזבוז זמן וכסף על תרופות שאינן מספקות הקלה מתמשכת.

הכנה להתקפי מיגרנה

הינה רשימה של דברים שכדאי שיהיו בהישג יד כדי שתהיו מוכנים לכל התקף מיגרנה:

  • תרופות מרשם: ודאו שיש לכם מילוי חוזר של הטריפטנים, הגפנטים או התרופות המונעות שלכם.
  • משככי כאבים ללא מרשם: לכאבי ראש קלים או כטיפול משלים.
  • קומפרס קר או קרח: קל לשמור במקפיא לשימוש מיידי.
  • שמנים אתריים: כמו שמן נענע, יש למרוח כאשר התסמינים מתחילים.
  • אפליקציית משלוחים: השתמשו באפליקציה המציעה משלוחים מהיום להיום של תרופות למיגרנה במקרה שנגמרו באופן בלתי צפוי.

לסיכום

טיפול במיגרנות פירושו למצוא את האיזון הנכון בין תרופות ואסטרטגיות אורח חיים שעובדות בשבילכם. תרופות למיגרנה – מטריפטנים ועד תרופות חדשות יותר כמו גפנטס – יעילות כאשר נוטלים אותן מיד. תרופות ביתיות יכולות גם להשפיע לטובה, במיוחד בתסמינים מתונים יותר. אבל הכנה היא המפתח: הקפידו על נגישות לתרופות, השתמשו בשירותי משלוחים בעת הצורך ודעו אילו טיפולים הכי מתאימים לכם.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

שאלות? אנחנו כאן לענות

מאמרים נוספים באותו נושא

נגישות