רשלנות רפואית היא כשל של אנשי הצוות הרפואי לספק טיפול הולם, אשר מוביל לפגיעה במטופל. במקרה של רשלנות הקשורה להיריון וללידה, התוצאה עלולה להיות שיתוק מוחין בתינוק. שיתוק מוחין הוא הפרעה התפתחותית הפוגעת בשליטה בתנועות השרירים, בקואורדינציה, בטונוס השרירים ובתחושה. זוהי הפרעה נוירולוגית לא-פרוגרסיבית (שאינה מתקדמת) הנובעת מפגיעה במוח העוברי המתפתח. לרוב הסיבה לפגיעה היא מחסור בחמצן או בזרימת דם לקויה למוח התינוק סביב הלידה. לפניכם סקירה רחבה של רשלנות רפואית – שיתוק מוחין, גורמים, תסמינים ודרכים לתביעה.
מה זה שיתוק מוחין?
גורמי סיכון נפוצים שעלולים להביא לשיתוק מוחין בעובר
גורמי הסיכון לשיתוק מוחין כוללים: לידה מוקדמת, משקל לידה נמוך, זיהומים אצל האם בהיריון, טראומה פיזית לראש התינוק, שימוש לא נכון במכשירים כמו ואקום או מלקחיים בלידה, ניטור לא מספק של מצוקת העובר, ועוד. רשלנות רפואית עלולה להתבטא בהתעלמות מגורמי הסיכון האלו או בטיפול לא הולם שמגביר אותם.
תסמינים אופייניים לזיהוי שיתוק מוחין בילד
תסמינים שכיחים של שיתוק מוחין כוללים: קשיים במוטוריקה, בקואורדינציה ובשווי משקל, איחור התפתחותי בשליטה בשרירים, טונוס שרירים חריג (רפיון או נוקשות), רפלקסים מוגברים או מופחתים, ופגיעה בתחושה או בקוגניציה. התסמינים תלויים באזור הפגיעה במוח ובחומרתה.
בדיקות לבירור חשד לשיתוק מוחין
כאשר עולה החשד לשיתוק מוחין, יש לפנות לבירור רפואי מקיף. הבדיקות עשויות לכלול: הערכה נוירולוגית ממוקדת, בדיקות דימות כמו MRI או CT, בדיקות התפתחותיות לאבחון עיכובים וליקויים, ובדיקות מעבדה למצבים רפואיים שונים. ביצוע הבדיקות והפענוח המדויק שלהן חשובים מאוד להערכת המצב.
חשיבות האבחון המוקדם
לאבחון מוקדם של שיתוק מוחין ישנה חשיבות עצומה. התערבות טיפולית בשלבים המוקדמים של ההתפתחות מסייעת למיצוי הפוטנציאל התפקודי של הילד ומניעת סיבוכים בעתיד. כמו כן, האבחון מאפשר להורים להתכונן לטיפול ארוך טווח ולהבין את תמונת המצב.
טיפולים שיקומיים לילדים עם שיתוק מוחין
הטיפול בשיתוק מוחין דורש גישה רב-תחומית הכוללת פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, טיפול פסיכולוגי ועוד. טיפול תרופתי במשככי כאבים ובחוסמי שרירים עשוי לסייע בשיפור הנוחות ובהקלת הספסטיות, וטיפולים ניתוחיים וטכנולוגיים מסוימים נדרשים במקרים מורכבים. חשוב שהמעקב והטיפול יותאמו באופן פרטני לצרכי הילד ויבוצעו ברציפות ובמקצועיות.
תביעה בגין רשלנות רפואית – שיתוק מוחין
הורים לילד שאובחן עם שיתוק מוחין אשר חוששים כי ילדם נפגע עקב רשלנות רפואית, רשאים להגיש תביעת רשלנות נגד הצוות הרפואי או בית החולים. אפשר להיעזר באתר https://www.shmuely-law.co.il/ לקבלת מידע נוסף. מטרת התביעה היא לקבל פיצוי כספי על הנזקים שנגרמו לילד ולמשפחה כתוצאה מהרשלנות. הפיצוי אמור לכסות את ההוצאות הרפואיות, הטיפוליות והסיעודיות לאורך חיי הילד, וכן לפצות על הסבל, הכאב והפגיעה באיכות החיים.
עילות אפשריות להגשת תביעת רשלנות רפואית – שיתוק מוחין
בשביל שתביעה תצליח, יש להוכיח כי אכן הייתה רשלנות וכי היא הסיבה לשיתוק המוחין. אלו הן העילות הסבירות שיכולות לשמש לתביעה:
- היעדר בדיקות והערכה: אי-ביצוע בדיקות מעקב והערכת מצב כנדרש במהלך ההיריון.
- התעלמות מסימני אזהרה: אי-אבחון מצוקת עובר או התעלמות מסימני מצוקה.
- התעכבות בשינוי תוכנית הלידה: עיכוב בביצוע ניתוח קיסרי במקרה הצורך.
- חוסר מקצועיות: שימוש לא נכון במכשירים בלידה כמו ואקום או מלקחיים.
- טעויות מינונים: טעויות במתן תרופות או זריקות לאם או לתינוק.
- חוסר תשומת לב: מתן טיפול לא נכון לזיהומים או לסיבוכים אחרים בהיריון ובלידה.
מגבלות הזמן להגשת תביעה
חשוב לדעת כי יש מגבלת זמן להגשת תביעה. בדרך כלל התביעה צריכה להיות מוגשת תוך 7 שנים מיום הלידה. עם זאת, במקרים חריגים בית המשפט עשוי להאריך את התקופה אם לא אפשר היה לדעת קודם לכן על הקשר בין הנזק בילד לבין הרשלנות הרפואית.
משך תביעת שיתוק מוחין
תביעות בגין רשלנות רפואית – שיתוק מוחין, הן לרוב תביעות מורכבות וארוכות. הבירור הראייתי דורש חוות דעת מומחים ועדויות רבות, ולכן לעיתים התביעה יכולה להימשך שנים רבות. עם זאת, לעיתים אפשר להגיע לפשרה ולסיים את ההליך מוקדם יותר.
שאלות נפוצות
מה יקרה לאחר שאגיש את התביעה?
לאחר הגשת התביעה, בית המשפט ימנה מומחים רפואיים מטעמו לבחינת המקרה שייתנו חוות דעת. במקביל, כל אחד מהצדדים (התובע והנתבע) ימנה מומחים משלו. יתקיימו דיונים משפטיים שבהם יוצגו הראיות וייחקרו העדים והמומחים. תפקידו של עורך הדין לייצג אתכם ולפעול למען האינטרסים שלכם לאורך כל הדרך עד לקבלת הפיצוי הראוי בעיניכם.
האם אפשר להגיש תביעה בלי תשלום מקדים לעורך הדין?
בתביעות רשלנות רפואית רבות, עורכי הדין מוכנים לקחת את התיק על בסיס "גמול והוצאות", כלומר הם לא גובים שכר טרחה מראש אלא רק לאחר קבלת פיצוי בפסק דין או פשרה. לכן, המצב הכלכלי ההתחלתי של המשפחה לא אמור להוות מחסום בפני הגשת תביעה. יחד עם זאת, ישנן הוצאות נלוות כמו אגרות משפט ושכר מומחים שיש להביא בחשבון. לרוב, משפחות שזכאיות לתבוע יכולות לעשות זאת בלי לשלם מכיסם. מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום כדי לקבל הערכה לגבי סיכויי התביעה ואופן המימון שלה.
לסיכום
שיתוק מוחין הוא מצב רפואי קשה הגורם לנכות תפקודית וקוגניטיבית. כאשר הוא נגרם כתוצאה מרשלנות רפואית בהיריון או בלידה, המשפחות זכאיות לתבוע פיצוי מהגורם האחראי. חשוב להתייעץ עם עורך דין מנוסה כדי לברר את האפשרויות של תביעה בגין רשלנות רפואית – שיתוק מוחין, ולקדם את ההליך המשפטי בצורה הטובה ביותר. אומנם ההליך המשפטי עשוי לקחת זמן רב, אך קבלת פיצוי הולם יכולה לאפשר לילד לקבל את הטיפולים והתמיכה שהוא זקוק להם לאורך החיים ולסייע למשפחה כולה.